sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

LANTTUSOSEKEITTO

Olin muutama viikko sitten Scandikissa koulutuksessa ja sain siellä tosi hyvää lanttusosekeittoa. En ole tehnyt koskaan lanttusosekeittoa, joten päätin kokeilla tehdä sitä itse.

Ostin kaupasta palan lanttua ja lisäksi porkkanoita sekä kevyt ruokakermaa.


Kaupan hyllyilta löytyy monenlaisia ruokakermoja. niistä kannattaa katsoa rasvaprosentti ja rasvanlaatu. Osa "kermoista" on kokonaan maitopohjaisia ja osa on kasvispohjaisia tai molempia.

Maitopohjaisissa on enemmän kovaa rasvaa eli tyydyttynyttä, joka on sitä huonompaa rasvaa. Jos "kerman" rasvaprosentti on vielä korkea saa siitä paljon huonoa rasvaa. Esimerkiksi maitopohjaisessa kuohukermassa (35%) on 35g rasvaa, jossa voi olla tyydyttynyttä rasvaa 23,4g/100g. Huonon rasvan määrä on silloin 2/3 osaa koko rasvan määrästä ja kaloreitakin siinä on 330kcal/100g. Kasvipohjaisessa esim. 26%:ssa kermassa tyydyttynyttä rasvaa on 8,1g/100g, jolloin huonon rasvan osuus on huomattavasti pienempi.

Kuvassa kevyempiä vaihtoehtoja. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on maitopohjainen ruokakerma jonka rasvaprosentti on 15%  jolloin rasvaa on 15g/100g josta tyydyttynyttä huonoa rasvaa on 8,3g eli yli puolet koko rasvan määrästä. Toinen kermavalmiste on osaksi kasvirasvapohjainen ja rasvaa 4%. 4g:sta rasvaa on 1,3g tyydyttynyttä rasvaa jolloin huonon osuus on alle kolmasosa. 



Laitoin keittoon kuvan 4% :sta ruokakermaa 0,7dl jolloin kermasta tuli keittoon n. 40 kcal (0,7 x 57kcal =39,9 kcal). Jos olisin laittanut saman määrän 15%:sta ruokakermaa  0,7dl olisi kaloreita tullut siitä n. 115kcal ( 0,7 x 164kcal).  35%:sta kuohukermasta olisi vastaavasti tullut 231kcal.

Koko keiton kalorimäärät 4% kermalla on 160 kcal, 15%kermalla 235 kcal ja 35% kermalla 355 kcal joten kerman rasvaprosentilla on merkitystä!!!!!

Lisää tietoa kermojen sisällöistä löydät mm.  Fineli  :n sivuilta

Sosekeiton ohje: (koko annoksessa n. 160kcal)
200g lanttua
150g porkkanaa
0.7dl 4% kevyt kermaa
suolaa
0,5 dl paprika kuutioita koristeeksi

Pilko lanttu ja porkkana ja keitä ne vähässä vedessä kypsiksi. Soseuta juurespalat keitinliemineen tehosekoittimella. Kaada sose takaisin kattilaan ja kiehauta sekä lisää ruokakerma ja suola. Kiehauta vielä kaikki ja kaada lautaselle. Lisää paprika kuutiot keiton päälle.

Keiton voi tehdä myös valmiista lanttu- ja porkkanasoseesta, jolloin ei tarvitse edes kuoria tai pilkkoa juureksia. Porkkanan määrää voi pinentää ja  mausteita käyttää oman mielen mukaan. Itse pidän lantun mausta eikä se tarvise lisämausteita. Porkkanaa laitoin kokeilumielessä mukaan. Jos olisin löytänyt naurista olisin tehnyt pelkästä nauriista keiton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti