sunnuntai 29. tammikuuta 2017

AAMIAISLÄTYT JA LAUTASMALLI

Tänään teimme Maijan pyynnöstä aamupalaksi lättyjä. Lätytkin on terveellinen ateria, kun niiden kanssa tarjoilee kasviksia, jolloin lautasmallikin toteutuu.






Suomalaisten ravitsemusuositusten mukaiseen lautasmallin ateriaan kuuluu mm. puolet lautasesta kasviksia, kolmasosa proteiinipitoista ruokaa ja kolmasosa hiilihydraattipitoista esim, täysjyvä pastaa, riisiä tai perunaa. Lisäksi aterian tulisi sisältää pehmeitä rasvoja ja maitotuotteita.

Lättytaikinaan laitoin kokojyväjauhoja ja kauramannaryynejä, jossa on puolet vehnä täysjyvä rouhetta. Kokojyväjauhoilla saadaan lautasmallin hiilihydraatti- ja täysjyväosuus hoidettua.



Proteeiinia tulee kananmunasta ja maidosta. Pehmeitä rasvoja tulee, kun vaihdan voin rypsiöljyyn ja  keiju paistorasvaan. Näin rasvan laatu paranee huomattavasti. Suolaa laitoin vain hieman ja sokerin jätin kokonaan pois.

Lättytaikina
Rasvaton maito 2dl
Kananmunia 2kpl
Kauramannaryynejä 1dl
Täysjyvävehnäjauhoja 2dl
Rypsiöljyä 1rkl
suolaa hieman.

Huom! Ainesten osat on arvioitu sillä en mitannut tarkasti määriä.

Paistamiseen Keiju rypsi paistorasvaa
Jotta aamiaisen lautasmalli toteutuu laitoin tarjolle lättyjen kanssa mm.vihanneksia ja marjoja .
Tein pieniä sydämmen muotoisia lättyjä. Jokainen laittoi lättyjen päälle omat pääliset omien mieltymysten mukaan
Alla lötyn päällä ohut kinkkusiivu ja vihanneksia puolet annoksesta. Jos maitotuotteiden määrää haluaa lisätä vielä taikinaan tulleen lisäksi, voi lätyn päälle laittaa pienen siivun juustoa. juomaksi voi voi myös valita maitoa.



































Osa lätyistä syötiin mansikoiden ja mustikoiuden kanssa.
Kuten huomaat lautasmallin aterian voi koota vaikka lättyjä syömällä kunhan tekee hyviä valintoja ja lisää vihanneksia ja marjoja annokseen puolet.

Lätyt tekivät meidän perheessä hyvin kauppansa.

Aiemmissa blogi teksteissä on myös kesäkurpitsa- ja porkkanalättyjen ohjeet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti